VILA TULUM

 návrh vily v mexickej džungli
štúdia 2019

Vila Tulum

Projekt vily v Mexiku je situovaný v hustých lesoch neďaleko mesta Tulum na polostrove Yucatán. Časť prirodzeného miestneho porastu preniká i na pozemok. Ten je totiž samotným objektom predele150ný na dve časti – pred vilou sa nachádza zóna lesov a za ňou zóna nižšieho, avšak tiež pre oblasť prirodzeného porastu – karibskej záhrady.

Zeleň na pozemku je teda charakteristická pre dané miesto, samotná architektúra sa však od tej miestnej líši. Napriek tomu je navrhnutá tak, aby čo najviac rešpektovala miestne podmienky a klímu. Konštrukcia podlahy je pomocou nosných stien zdvihnutá nad úrovňou existujúceho terénu tak, aby umožnila prirodzenú ventiláciu pod domom. Rovnaký princíp je použitý aj pri konštrukcii strechy, ktorá je položená na piatich mohutných betónových trámoch. Priestor medzi trámami umožňuje kontrolované prevetrávanie prevládajúcimi vetrami od neďalekého mora.

Vysoká vlhkosť ale i veľa slnka sú pre toto miesto charakteristické, preto okrem prevetrávania bolo potrebné zabezpečiť i dostatok tieňa, aby sa dom neprehrieval v interiéri a zároveň ponúkal i dosť pobytovej plochy v tieni v exteriéri. Zo strany karibskej záhrady – na jej úrovni, je vytvorená veľká prekrytá terasa – „exteriérová obývacia miestnosť“, ktorá rozlohou tvorí približne tretinu domu. V nepriaznivom počasí je možné ju zavrieť sklenými posuvnými stenami a pričleniť ju tak k interiéru.

Sklené posuvné steny lemujú i interiér a to z dvoch hlavných strán – nahradili prednú i zadnú fasádu. Celý priestor je vďaka tomuto riešeniu variabilný – medzi interiérom a exteriérom sa strácajú hranice. V hlavnom presklenom priestore sa nachádzajú rozlohou veľkorysé miestnosti – obývacia s kuchyňou a spálňa.

Nosné steny boli minimalizované – kamenný nosný systém je tvorený dvomi stenami – bočnými obvodovými a s nimi rovnobežným jadrom domu, ktoré rovnako obiehajú murované steny. Jadro v sebe ukrýva funkcie – šatník, hygienu – kúpeľňu pre majiteľa a toaletu a práčovňu prístupné z exteriéru.

Vila bola navrhovaná s maximálnym prihliadnutím na danosti miesta a samozrejme komfort majiteľa. Pre ten tu slúži bazén umiestnený v strede karibskej záhrady za objektom, či veža, ktorá je významnou súčasťou samotnej architektúry. Po schodisku vo veži je možné vyjsť na strechu, kde je vytvorená platforma na cvičenie jogy, či ešte o poschodie vyššie, na samotný vrchol veže s výhľadom na nekončiace mexické lesy.

 

zastavaná plocha  216,5 m²

úžitková plocha 189 m²

plocha pozemku 1600 m²